Anotacija. Šiais beprotiško tempo ir besaikės informacijos laikais žmonės didžiausią dėmesį skiria mąstymui lavinti ir žinioms įgyti. Tačiau labai svarbu nepamiršti, kad yra ne tik protas, bet ir jausmai. Psichologai pažymi, kad žmogaus laimė labai stipriai priklauso nuo jo emocinio intelekto – jausmų gilumo, charakterio tvirtumo, savitvardos, nesilpstančio entuziazmo, atkaklumo ir gebėjimo pagrįsti savo veiksmus. Emocinis intelektas šiais laikais yra labai svarbus, nes jis įgalina žmogų daryti dorovinius ir žmogiškumu paremtus sprendimus. Taip pat emocinis intelektas pasižymi altruizmu ir empatija – gebėjimu įsijausti į kito žmogaus padėtį, jį suprasti, padėti jam. Šiais susvetimėjimo ir didėjančio agresyvumo laikais tampa labai svarbu mokėti pažinti ir valdyti savo jausmus, taip pat – mokėti suprasti ir įsijausti į kito žmogaus jausmus. Būtent to ir galima pasiekti lavinant savo emocinį intelektą.

Tikslai ir numatomi gebėjimai. Lavinti studentų emocinį intelektą. Supažindinti studentus su emocijomis ir jausmais bei jų poveikiu bendravimui ir darbinei veiklai. Lavinti studentų sugebėjimą įsisąmoninti, įvardinti, diferencijuoti ir pozityviai išreikšti savo jausmus. Ugdyti studentų gebėjimą valdyti savo pyktį, pažinti savo baimę ir nerimą. Mokėti atskirti reikalingą ir pavojingą nerimą. Susipažinti su moksliniu požiūriu į meilę ir laimę. Ugdyti studentų empatiją – gebėjimą pažinti kito žmogaus vidinį pasaulį. Susipažinti su moksliniu požiūriu į kaltės, gėdos jausmus bei jų prigimtį.

Kompetencijos. Patobulins komunikacinę kompetenciją: suvoks emocinio intelekto įtaką bendravimui, gebės suvaldyti stresines situacijas, gebės konstruktyviai spręsti konfliktus. Įgis praktinių savęs įsisąmoninimo, savęs pažinimo sugebėjimų. Patobulins specialiąsias kompetencijas: gebės atpažinti ir valdyti savo ir kitų emocijas, sukurti pasitikėjimo atmosferą bendraudami, labiau pasitikėti savimi.

Kurso temos:

  1. Emocinio intelekto samprata
  2. Emocijos ir jausmai: panašumai ir skirtumai
  3. Pyktis ir jo raiška
  4. Baimė ir nerimas
  5. Liūdesys. Vienatvė ir vienišumas
  6. Meilės jausmas
  7. Laimės jausmas. Empatija
  8. Kaltė, gėda. Atleidimas

Modulio medžiagą parengė Rosita Pipirienė.