Trumpas dalyko pristatymas

Dalykas „Pinigai ir kreditasapima teorinio bei praktinio pobūdžio žinias apie pinigus, kreditą ir kredito sistemą. Studentams pateikiama Lietuvos ir pasaulio kredito sistemos struktūra, funkcijos, teisiniai aktai.  Nagrinėjama pinigų politikos strategija ir priemonės.

Dalyko tikslas – supažindinti studentus su pinigų teorija, pinigų sistema ir pinigų sistemos elementais, pinigų sistemos tipais, pinigų emisija, kredito sistemos sandara, šiuolaikinės bankininkystės teorijos ir praktikos pagrindais, suteikti studentams teorinių bei praktinių žinių apie pinigus ir kredito rūšis, centrinius bei komercinius bankus ir jų operacijas, supažindinti su tarptautine pinigų sistema, išugdyti sugebėjimą orientuotis ir priimti sprendimus, susijusius su kredito įstaigų teikiamų paslaugų pasirinkimu darbinėse situacijose ir privačioje aplinkoje.

Dalyko studijas baigęs studentas turėtų išmanyti pinigų sistemas, kredito rūšis, žinoti, kas sudaro kredito kainą. Jis bus susipažinęs su Lietuvos kredito sistema, jos funkcijomis, vykdoma veikla, veiklos organizavimu bei valdymu, žinos kredito sistemų priežiūros institucijų paskirtį bei veiklą, taip pat bus susipažinęs su tarptautine pinigų sistema ir tarptautinėmis finansų institucijomis.

Numatytas bendras modulio valandų skaičius - 160 val.

Kursą sudaro devynios temos:

  1. Pinigai ir pinigų sistemos
  2. Kreditas
  3. Kredito sistema
  4. Centriniai bankai, jų funkcijos reguliuojant pinigų sistemą
  5. Bankų veiklos organizavimas
  6. Banko paslaugos
  7. Specialios kredito finansų institucijos, jų veikla
  8. Tarptautinė pinigų sistema ir tarptautinės finansų institucijos
  9. Reitingavimas ir jo svarba vyriausybėms ir bankams

Prieduose pateikiamos schemos, duomenys ir įstatymų tekstai.

Paaiškinanti dėstymo medžiagą informacija pateikiama 38 skaidrėse.

Modulyje patalpintas žodynėlis  ir santrumpų paaiškinimai.

Modulio medžiagą parengė lekt. Edita Meškonienė