Sparčiai besivystančiai Lietuvos turizmo rinkai reikalingi šiuolaikiški, iniciatyvūs ir kvalifikuoti specialistai. Šis nuotolinio mokymosi kursas skirtas Tarptautinės teisės ir verslo aukštosios mokyklos studentams, siekiantiems turizmo vadybos ir viešbučių administravimo profesinio bakalauro laipsnio. Jame aptariami šiuolaikinės turizmo sampratos, teritorinių turizmo sistemų, atskirų turizmo rūšių geografijos ir regioninės turizmo geografijos klausimai. Didelis dėmesys skiriamas turizmo atskirų turizmo rūšių bei turizmo regionų turizmo išteklių ypatumams. Atskirai analizuojami Lietuvos turizmo rinkos geografiniai aspektai.

Nuotolinio mokymosi kurso tikslas - supažindinti su pasaulio turizmo išteklių įvairove bei geografiniu pasiskirstymu, įvairių regionų ir valstybių turistiniu įsisavinimu bei įvairių regionų ir valstybių turizmo plėtros perspektyvomis.

Nuotolinio mokymosi modulio ugdomos turizmo vadybininko veiklos sritys ir kompetencijos

Veiklos sritys

Kompetencijos

1. Turizmo įmonės įkūrimas

1.1. Gebėti remtis Lietuvos Respublikos įstatymais ir poįstatyminiais aktais bei tarptautinės teisės aktais.

1.2. Žinoti ir įvertinti finansavimo šaltinius ir investicinę riziką.

2. Turizmo įmonės darbo organizavimas

2.1. Mokėti taikyti rinkos ekonomikos ir turizmo rinkodaros žinias.

2.3. Mokėti organizuoti rinkodaros tyrimus.

3. Turistinių kelionių rengimas ir organizavimas

3.1. Mokėti taikyti pasaulio ir Lietuvos kelionių geografijos bei istorijos žinias.

3.2. Mokėti parengti turistines keliones: sudaryti maršrutą, sąmatą, pateikti kelionės dokumentaciją.

 

Turizmo geografijos nuotolinio kurso turinį sudaro praktiniai darbai ir teorinė informacija. Turizmo geografijos praktiniai darbai siejami su kartografinių įgūdžių tobulinimui ir Lietuvos bei pasaulio geografijos bei istorijos informacijos atrankos, vertinimo ir perteikimo kompetencijų ugdymui. Pirmasis praktinis darbas siejamas su kartografinių gebėjimų ir įgūdžių ugdymu. Juos siekiama pagilinti kartografinės informacijos skaitymo gebėjimus bei patobulinti atstumų matavimo, horizonto krypčių, azimutų ir koordinačių nustatymo įgūdžius. Antru praktiniu darbu siekiama supažindinti su Lietuvos turizmo objektais, turizmo centrais ir vietovėmis. Trečiasis praktinis darbas skirtas pažinčiai su Europos turizmo objektų, turizmo centrų ir vietovių geografinėmis, istorinėmis, rekreacinėmis ir kultūrinėmis ypatybėmis bei turistiniu potencialu. Ketvirtuoju praktiniu darbu siekiama supažindinti su kitų pasaulio regionų turizmo objektų, turizmo centrų ir vietovių teritorine sklaida ir turistiniu potencialu.

Turizmo geografijos nuotolinio kurso teorinės dalies turinį sudaro penkios temos.

  1. Turizmo geografija
  2. Šiuolaikinis turizmas
  3. Turizmo rūšių geografija
  4. Turizmo regionų geografija
  5. Lietuvos turizmo geografija

Studijų dalyko modulį parengė doc. dr. V. Gerulaitis