Tyrimas, kaip veikla, lyginant jį su bet kuria mokslo sritimi, turi specifinę kalbą, terminologiją, fazes bei žingsnius, kuriais būtina remtis. Todėl visa tai suprasti bei mokėti tinkamai atlikti taikomąjį tyrimą yra pakankamai sudėtinga. Tačiau kurso „Taikomieji tyrimai“ sudarytoja siekė, kad mokymosi medžiaga būtų pateikta kuo suprantamiau, žinoma, iš jos negalima buvo išbraukti specifinės sąvokų kalbos ar atsisakyti terminų. Mokymasis nuotoliniu būdu suteikia galimybę diskutuoti su kursui vadovaujančiu dėstytoju, grupės nariais, tad iškilusius klausimus visada įmanoma išsiaiškinti ir suprasti. Be to, kurse yra daug nuorodų į praktinius pavyzdžius, kuriais taip pat galima remtis mokantis.

Studentai, studijuodami aukštojoje mokykloje – kolegijoje – privalo įgyti taikomųjų tyrimų atlikimo kompetenciją. Ši kompetencija pradedama ugdyti rašant kursinius darbus, vykdant projektinę veiklą, o studijų pabaigoje studentas pateikdamas komisijai vertinti baigiamąjį darbą turėtų į jį įdėti visas savo sukauptas žinias bei įgytą patirtį. Tačiau su studijų pabaiga taikomųjų tyrimų aktualumas absolventams nei kiek nesumenkėja, kadangi darbovietėse taip pat yra atliekami įvairūs tyrimai siekiant tobulinti darbo procesus, kokybę ar net kuriant naujas technologijas, produktus ir pan. Todėl taikomųjų tyrimų atlikimo kompetencija yra reikalinga tiek studentams, tiek ir dirbantiems žmonėms.specifinės sąvokų kalbos ar atsisakyti terminų. Mokymasis nuotoliniu būdu suteikia galimybę diskutuoti su kursui vadovaujančiu dėstytoju, grupės nariais, tad iškilusius klausimus visada įmanoma išsiaiškinti ir suprasti. Be to, kurse yra daug nuorodų į praktinius pavyzdžius, kuriais taip pat galima remtis mokantis.

Taikomųjų tyrimų kursą sudaro 3 temos (I. Pasirengimas atlikti tyrimą. II. Duomenų rinkimo metodai. III. Tyrimo rezultatų pateikimas), kurios suskirstytos į 10 skyrių:

  1. Taikomųjų tyrimų samprata.
  2. Taikomųjų socialinių tyrimų klasifikavimas.
  3. Metodologijos strategija.
  4. Tyrimo dizaino kūrimas.
  5. Tyrimų etikos principai.
  6. Kiekybinių tyrimų metodai.
  7. Kokybinių tyrimų metodai.
  8. Tyrimo populiacija (generalinė aibė) ir imtis.
  9. Taikomojo socialinio tyrimo ir jo ataskaitos metodologinė kokybė.
  10. Ataskaitų parengimas ir pristatymas.

Modulio medžiagą parengė doktor. Vida Navickienė.