Trumpa modulių anotacija

I Semestras

1 tema. Karjera.

Šioje temoje gvildenama specialybės pasirinkimo svarba, išdėstomi kiekvienos profesijos ypatumai ir skirtingi karjeros siekimo būdai. Patariama, kaip planuoti savo laiką, ieškoti ir remtis pažangiais mokymosi metodais. Karjera pristatoma kaip darbuotojo perėjimas į aukštesnes pareigas. Šiame skyriuje panaudoti tekstai studentus supažindina su karjeros siekimo procesu, patirčių pasikeitimu bei ištekliais, reikalingais šias priemones realizuoti. Gerai parengti darbuotojų karjeros planai yra ne tik sėkminga darbuotojo karjera, bet ir sėkminga organizacijos veikla. Studentai privalo mokėti prisitatyti, apibūdinti savo siekius ir tikslus.

2 tema. Prekyba.

Šioje temoje kalbama apie tarptautinės prekybos ypatumus, laisvąsias prekybos zonas, prekybos liberalizavimą, valstybės įtaką saugant strategines pramonės šakas, importą, eksportą ir pan. Čia aptariamos ir  automobilio įsigijimo problemos, pateikiami terminai, kurių gali prireikti derybose perkant automobilį. Studentams gali reikėti ne vien pirkti, bet ir parduoti automobilį ar kokį nors kitą produktą, todėl pateikiama informacija, kaip rengti prezentacijas. Norint efektyviai bendrauti su partneriais užsienyje, tenka dažnai kalbėti angliškai, todėl čia pateikiami telefoninių  pokalbių pavyzdžiai.

3 tema. Logistika.

Šioje temoje studentai supažindinami su įvairios paskirties krovinių ir prekių sandėliavimu paprastajame ir muitinės sandėlyje,  iškrovimo ir pakrovimo darbais,  krovinių rūšiavimu, pakavimu, matavimu, svėrimu, ženklinimu, siuntų formavimu, jų paskirstymo ir surinkimo organizavimu, krovinio gabenimo dokumentų pildymu, PVM sąskaitų – faktūrų išrašymu,  prekių saugumo ir prekinės išvaizdos išsaugojimu, įprastinių tvarkymo operacijų muitinės sandėlyje atlikimu (komplektavimas, derinimas, išbandymas, rekonstravimas, padalijimas, pakuotės keitimas ir pan.), importo – eksporto procedūromis. Studentai taip pat išmoksta pagrindinių tarptautinių terminų.

4 tema. Verslo kelionės.

Studentai skaito tekstą apie galimus keliavimo būdus, jų privalumus ir trūkumus ir atlieka užduotis. Studentai mokosi sausumos, jūros ir oro transporto priemonių pavadinimų angliškai. Mokomasi frazinių veiksmažodžių, kurie vartojami kelionėms apibūdinti. Toliau smulkiai nagrinėjamos keliavimo lėktuvais, geležinkeliais ir keliais temos, vartojami žodžiai tam tikrame kontekste. Keliaudami dažnai pastebime įvairūs užrašus, todėl šioje temoje studentams pristatomi dažniausiai pasitaikantys perspėjimai ir informaciniai užrašai.

5 tema. Stresas.

Šioje temoje nagrinėjama streso tema ir jo išvengimo būdai. Čia pristatomos ir teigiama ir neigiama streso pusės, streso priežastys, tokios kaip skyrybos, persikraustymas, išsikraustymas iš namų, darbo pakeitimas, mokyklos baigimas, sunkių ligų diagnozė ir t.t. Primename, kad stresą sukelti gali ir kasdieninės problemos: kamščiai gatvėse, nesutarimai su šeimos nariais, finansinės problemos, taip pat vidinės priežastys: nepasitikėjimas savimi, pesimistiškas požiūris į gyvenimą, savikritiškumas, nerealūs lūkesčiai, nuolatinis tobulumo siekimas, slopinamas pyktis ir kt. Šioje temoje patariama, kaip įveikti stresinę situaciją.

6 tema. Autoįvykiai.

Ši tema skirta saugumo keliuose užtikrinimo problemoms apžvelgti. Studentams internete nurodyti video-įrašai iliustruojantys šansus išgyventi automobilio avarijoje. Toliau seka klausimai, pateikiami tekstai, kuriuose išdėstyti patarimai jauniems vairuotojams. Perskaitę tekstą apie autobuso avariją, studentai turėtų susipažinti su žodynu, skirtu apibūdinti autoįvykius. Pateikiamas įdomus tekstas ir užduotys, kuriame pristatoma vairavimo apsvaigus situacija ir būdai. skirti nustatyti, ar vairuotojas yra apsvaigęs.

II Semestras

7 tema. Marketingas.

Šioje temoje kalbama apie marketingo kompleksą, kas jį sudaro, jo pagrindinius elementus ir vis naujus mokslininkų išskiriamus aspektus. Taip pat pristatomi reklaminiai terminai ir rėmimas bei keletas skelbimų. Studentai supažindinami su angliškais reklamavimo būdų pavadinimais (pvz. žinynas, afiša, reklama ant viešojo transporto). Besimokantieji supažindinami su derybų, derybininkų tipais, bei frazėmis, kurios gali būti reikalingos derantis.

8 tema. Globalizacija.

Ši tema nagrinėja globalizacijos sąvoką, kurią būtų galima suskirstyti į tris formas: ekonominę, pasireiškiančią technologine pažanga, prekybos ir tarptautinio verslo integracija, kultūrinę ir politinę. Globalizacija yra teigiamas reiškinys, jis atveria uždaras sienas ir suteikia galimybę visuomenėms ar valstybėms pasisemti iš kitų valstybių patirties ir perimti iš jų tai, kas geriausia. Šiuo metu aiškiai pastebimos ekonominio regionalizmo tendencijos, formuojamos įvairios regioninės organizacijos, kurių pagalba valstybės siekia efektyviau spręsti regiono problemas. Globalizacija yra reiškinys, neturintis precedento, kuris yra dinamiškas ir atviras procesas.  Globalizacija pasireiškia ir veikia visas žmogaus gyvenimo sritis: ekonomiką, politiką, socialines struktūras ir netgi žmonių laiko ir erdvės suvokimą. Ji ne tik jungia, bet ir išskiria, t.y. ryškėja skirtumai tarp turtingųjų ir neturtingųjų valstybių.

9 tema. Vadyba/vadovavimo stiliai; žmoniškųjų išteklių vadyba.

Šiame skyriuje aprašomi vadovavimo stiliai ir pagrindiniai jų bruožai. Pateikiami pagrindiniai vadovavimo stilių privalumai ir trūkumai, paaiškinamos kiekvieno vadovavimo stiliaus darbuotojų ir įmonės efektyvumo pasekmės.  Taip pat yra trumpai pristatoma žmoniškųjų išteklių sąvoka, žmoniškųjų išteklių valdymo principai, tikslai ir privalumai, priežastys, dėl kurių žmoniškųjų išteklių valdymas įmonėje yra būtinas. Sužinosite, kokias veiklas aprėpia  sąvoka „žmoniškieji ištekliai“ – nuo darbuotojo priėmimo iki jo kvalifikacijos tobulinimo, ir kodėl investavimas į darbuotoją ir jo tobulinimą yra labai svarbus įmonės progresui ir produktyvumui.

10 tema. Sandėliavimas.

Šiame skyriuje pristatoma sandėliavimo sąvoka, apibūdinami pagrindiniai sandėliavimo proceso tikslai, funkcijos, ypatumai ir principai. Pristatomi pagrindiniai ir efektyviausi sandėliavimo metodai, jų panaudojimo principai, privalumai (pvz., kaštų sumažinimas ir augantis produktyvumas) bei trūkumai.

11 tema. Krovinių pervežimas.

Šioje temoje studentai supažindinami su įvairios paskirties krovinių ir prekių pervežimu,  iškrovimo ir pakrovimo darbais, krovinių rūšiavimu, pakavimu, matavimu, svėrimu, siuntų formavimu, jų paskirstymo ir surinkimo organizavimu, krovinio gabenimo dokumentų pildymu,   prekių saugumu ir prekinės išvaizdos išsaugojimu, įprastinių tvarkymo operacijų muitinės sandėlyje atlikimu (komplektavimas, derinimas, išbandymas, rekonstravimas, padalijimas, pakuotės keitimas ir pan.). Studentai taip pat išmoksta pagrindinių terminų, reikalingų, gabenant krovinį.

12 tema. Transporto ekonomika.

Šioje temoje studentai supažindinami su svarbiausiais transporto ekonomikos teiginiais ir įvairių šalių normatyvais. Yra pateikiami klausimai, kurie padės orientuotis ir susikoncentruoti dėmesį į naujos temos esmę. Pateikiamas aktyvusis žodynas, tekstai, teksto suvokimo klausimai, pratimai darbui su tekstu, pratimai darbui su žodynu.

Nuotolinio mokymosi moduliai skirti nuotoliniu būdu studijuojantiems studentams, siekiantiems pagilinti užsienio kalbos žinias. Studentams, studijuojantiems anglų kalbą nuotoliniu būdu, keliami šie tikslai:

  1. Išmokti anglų specialybės kalbos terminologiją, suprasti vadybinės krypties literatūrą, minimaliai naudojantis žodynu, sklandžiai reikšti mintis raštu ir žodžiu;
  2. Gebėti išversti ir detaliai atpasakoti specialybės tekstą;
  3. Mokėti rinkti, apdoroti ir pristatyti  informaciją anglų kalba;
  4. Mokėti praktiškai  naudotis anglų kalbos žiniomis profesinėje veikloje;
  5. Gebėti keistis informacija užsienio kalba įvairiais klausimais.

Anglų kalbos modulis, skirtas Transporto vadybos studijų programos studentams. Modulio medžiagą parengė asistentės: Vilma Asijavičiūtė, Ala Jermošina, Liudmila Pogožilskaja.