Trumpa temų anotacija

I SEMESTRAS

1 tema. Pagrindiniai Terminai – Pinigai – Pajamos – Išlaidos

Šioje temoje studentai supažindinami su pagrindiniais terminais, susijusiais su pinigais ir jų skirtingomis formomis ir pavidalais. Studentai turi galimybę plačiau suvokti, kad pinigai yra labai plati sąvoka, nes pinigai yra ne tik grynieji, bet ir banko sąskaitos, debetinės ir kreditinės kortelės bei banko paskolos. Temoje pinigai taip pat skirstomi į pajamas ir išlaidas, studentai turi žinoti pagrindinius pajamų šaltinius bei būdus, kaip pinigai išleidžiami. Jie išmoksta pagrindinių pinigų operacijų ir susipažįsta su pagrindiniais mokesčių sistemos ypatumais.

2 tema. Tarptautinė Bankininkystė. Pinigų Pervedimas.

Šioje temoje kalbama apie tarptautinę bankininkystę. Studentai supažindinami su greičiausia ir saugiausia pinigų siuntimo sistema iš užsienio ir į užsienį. Nagrinėjami pinigų pervedimo sistemos privalumai, operacijos, pagrindiniai faktoriai, kurie skatina naudotis šia sistema. Taip pat studentai sužino apmokėjimų ypatumus ir svarbiausius reikalavimus atliekant pinigų siuntimo operacijas.

3 tema. Asmeninė Bankininkystė. Kreditinė kortelė Mondex.

Tema skirta susipažinti su įvairiomis asmeninės bankininkystės galimybėmis, o ypatingai su elektroninė bankininkystė. Temos pradžioje studentams pateikti ir paaiškinti pagrindiniai terminai ir sąvokos naudojamos šioje srityje. Pagrindinis dėmesys atkreipiamas į skirtingus apmokėjimo būdus, o ypač į kreditinę kortelę Mondex, jos privalumus ir trūkumus. Taip pat trumpai pristatoma kortelės atsiradimo istorija. Prieš skaitant tekstą pateikti bendri klausimai apie įvairius apmokėjimo būdus. Tekstas ir po jo pateiktos užduotys padės įsisavinti reikalingą informaciją bei išmokti teminį žodyną.

4 tema. Europos Centrinis Bankas.

Tema skirta susipažinti su bankų sektoriumi, tiksliau su Europos Centrinio banko darbu. Studentai turės įsisavinti terminus, kurie pristatyti temos pradžioje bei mokėti panauduoti juos, po teksto einančiuose pratimuose. Perskaitę tekstą sužinos apie Europos Centrinio banko istoriją, struktūrą ir organizaciją, funkcijas. Klausimai, pateikti prieš tekstą, padės geriau suprasti jo turinį ir atsirinkti svarbiausią informaciją.

II SEMESTRAS

5 tema. Bankininkystė.

Šioje temoje bus kalbama apie bankininkystę. Studentai susipažino su bankų istorija, plačiau sužinos apie bankinę veiklą ir bankų kanalus. Tekste pateikiami pagrindiniai bankų tipai, trumpai pristatomos pagrindinės profesijos, susijusios su bankininkyste. Temoje pateikiama internetinių šaltinių nuoroda, leisianti plėtoti studentų klausimo įgūdžius, bei geriau įsisavinti teminį žodyną.

6 tema. Internetinė Bankininkystė. Internetinės Bankininkystės Saugumas.

Ši tema skirta internetinei bankininkystei, kuri pastaruoju metu vis tampa patrauklesnė daugeliui pasaulio vartotojų dėl patogumo ir operacijų atlikimo greičio. Studentai yra supažindinami su saugia internetine bankininkyste, nes saugumas laikomas svarbiausiu faktoriumi atliekant pinigines operacijas internetu. Temoje nagrinėjami būdai ir duodami praktiniai patarimai, kaip saugiai naudotis internetu ir išlikti patenkintu internetinės bankininkystės paslaugomis. Studentai kaip ir visi pasaulio interneto vartotojai skatinami atkreipti dėmesį, kaip jie rūpinasi savo kompiuterio apsaugos sistema, kokių saugumo priemonių imasi apsaugoti savo asmeninius duomenis ir privatumą.

7 tema. Korporacijų Finansai.

Tema skirta susipažinti su korporacijų finansais. Studentai turės galimybę plačiau nagrinėti ilgalaikius ir trumpalaikius korporacijų sprendimus, metodus bei jų ypatumus. Šioje temoje taip pat pateikiama informacija apie apyvartinio kapitalo valdymą bei korporacijų ryši su kitomis finansų sritimis. Prieš ir po teksto pateiktos užduotys ir klausimai padės atsirinkti ir įsisavinti reikalingą informaciją, išmokti teminį žodyną.

8 tema. Pasaulinė Ekonomika. Finansinė Krizė.

Ši tema svarbi tuo, kad joje nagrinėjamas toks aktualus gyvenimo reiškinys kaip ekonomikos krizė, kurią 2008 – 2009 metais išgyvena visas pasaulis. Kalbama apie šių laikų recesiją, jos atsiradimo priežastis ir pasekmes. Studentai susipažįsta su ankstyvais krizės ženklais, pamato, kaip krizė įsibėgėja ir veikia kiekvieną pasaulio gyventoją. Temoje yra pateikiama skaudžių finansinės krizės pasekmių pavyzdžių, kuriuos studentai skaitydami, gali palyginti su savo aplinkoje esančia situacija. Studentai taip pat išmoksta pagrindinių tarptautinių ekonominių – finansinių terminų.

Nuotolinio mokymosi moduliai skirti nuotoliniu būdu studijuojantiems studentams, kurie nori toliau vystyti savo kalbinę kompetenciją užsienio kalba. Studentams, studijuojantiems anglų kalbą nuotoliniu būdu, keliami šie tikslai:

  1. Išmokti vartoti užsienio kalbą, kaip komunikacijos priemonę, skaityti literatūrą, minimaliai naudojantis žodynu, suprasti užsienio kalbą iš klausos, sklandžiai reikšti mintis raštu ir žodžiu, ypatingą dėmesį skiriant specialybės kalbai.
  2. Žinoti bei gebėti taikyti anglų kalbos terminologiją profesinėje veikloje.
  3. Gebėti perskaityti išversti ir detaliai atpasakoti specialybės tekstą
  4. Mokėti rinkti, apdoroti ir pristatyti informaciją anglų kalba
  5. Mokėti praktiškai naudotis anglų kalbos žiniomis profesinėje veikloje.
  6. Gebėti analizuoti, sisteminti ir apibendrinti gaunamą informaciją, vartoti specialius profesinius terminus.
  7. Gebėti pasirengti interviu pristatyti save bei parengti tinkamus atsakymus
  8. Gebėti keistis informacija užsienio kalba įvairiais klausimais
  9. Žinoti pagrindinius dalyvavimo susirinkimuose bei derybose bei jų pravedimo ypatumus bei kalbos vartojimo svarbą.

Anglų kalbos modulis, skirtas Finansų studijų programos studentams. Modulio medžiagą parengė asistentės Inga Banytė ir Olga Ušinskienė.