Studijų moduliu ,,Mokesčių teisė ir administravimas“ siekiama atskleisti mokesčių sampratą, jų reikšmę valstybės pajamų formavimo procese, mokesčių teisės esmę, paskirtį ir apimtį, supažindinti su pagrindinėmis mokesčių teisės kategorijomis ir institutais, suteikti žinių ir gebėjimų, reikalingų analizuojant, vertinant ir taikant mokestinius teisinius santykius reglamentuojančias teisės normas, sprendžiant mokesčių teisės problemas. Šiuo studijų moduliu taip pat siekiama suteikti žinių apie mokesčių administravimą ir jo teisinį reguliavimą, atskleisti mokesčių administratoriaus ir mokesčių mokėtojo teisių ir pareigų turinį, mokestinių ginčų nagrinėjimo ypatumus, supažindinti su mokesčių administravimą reglamentuojančių teisės aktų taikymo ir aiškinimo praktika, suteikti žinių ir gebėjimų, reikalingų identifikuojant mokesčių administratoriaus bei mokesčių mokėtojų pareigų pažeidimus, atskleisti pagrindinių Lietuvos Respublikoje taikomų mokesčių turinį.

Studijų dalyko Mokesčių teisė ir administravimas uždaviniai: supažindinti studentus su mokesčių samprata, Lietuvos Respublikos mokesčių sistema, atskleisti mokesčių teisės esmę ir apmokestinimo struktūrą, nurodyti apmokestinimo principus, aptarti jų taikymą teismų praktikoje, supažindinti su mokesčių administravimo turiniu ir  institucijų sistema, pagrindinėmis mokesčių mokėtojų priežiūros ir kontrolės, atsakomybė už mokesčių įstatymų pažeidimus nuostatomis, atskleisti mokestinės prievolės esmę ir jos vykdymo, mokestinės nepriemokos priverstinio išieškojimo, mokestinės prievolės vykdymo užtikrinimo taisykles, suteikti žinių apie mokestinį ginčą ir jo nagrinėjimo tvarką, tarptautinio dvigubo apmokestinimo pagrindus, supažindinti su pagrindinių mokesčių turiniu.

Mokesčių teisės ir administravimo studijos suteiks studentams šias kompetencijas:

  1. gebėjimą suprasti ir žinoti teorines teisines žinias apie mokesčių teisę ir jos institutus;
  2. analizuoti mokesčių teisės šaltinius ir teismų praktiką, daryti apibendrinimus ir išvadas dėl mokesčių teisės taikymo, vertinti mokestinius teisinius santykius reglamentuojančias teisės normas, skirti ir tinkamai taikyti teisės aktus;
  3. gebėti identifikuoti ir analizuoti mokesčių teisės taikymo problemas;
  4. gebėti atpažinti, tinkamai parinkti ir taikyti mokesčių teisės normas bei principus konkrečioms teisinėms situacijoms.
  5. išmanyti verslo subjektams taikomų mokesčių turinį, tarptautinį elementą turinčius mokestinių santykių ypatumus.

Modulio medžiagoje pateikiama šešiolika temų. Kiekviena tema suskirstyta į smulkesnes dalis. ,,Mokesčių teisė ir administravimas“ apima šias temas:

  1. mokesčių samprata;
  2. Lietuvos Respublikos mokesčių sistema;
  3. mokesčių teisės esmė;
  4. apmokestinimo (mokesčio) struktūra;
  5. apmokestinimo principai ir jų taikymas teismų praktikoje;
  6. mokesčių administravimas ir institucijų sistema;
  7. mokesčių administravimo turinys;
  8. mokesčių mokėtojų priežiūra ir kontrolė;
  9. atsakomybė už mokesčių įstatymų pažeidimus;
  10. mokestinė prievolė ir jos vykdymas;
  11. mokestinės nepriemokos priverstinis išieškojimas;
  12. mokestinės prievolės vykdymo užtikrinimas;
  13. mokestinis ginčas ir jo nagrinėjimo tvarka;
  14. tarptautinio dvigubo apmokestinimo pagrindai;
  15. pagrindiniai Lietuvos Respublikos mokesčiai I;
  16. pagrindiniai Lietuvos Respublikos mokesčiai II.

Kiekviena modulio tema pateikiama numatant jos nagrinėjimo tikslus, tikėtinus mokymosi rezultatus, nurodant pagrindines sąvokas ir jų apibrėžimus. Po kiekvienos temos pateikiami klausimai bei užduotys, skirtos studento savitikrai.

Modulio pabaigoje pateikiamas literatūros sąrašas ir aiškinamasis terminų žodynas. Rengiant modulio medžiagą, buvo naudojamasi įvairiais šaltiniais, kurie nurodyti literatūros sąraše. Vadovautasi teisės aktų redakcijomis, galiojusiomis iki 2012 m. kovo 19 d.

Modlio medžiagą parengė lektorė Lina Gudeliauskienė.

Katedros teikimu naudojama "Mokesčių teisė ir administravimas" studijų dalyko medžiaga.